@mdszy Hello! I’ve built a circuit! 😄

It started as a conventional 2-transistor LED blinker, but I added a third LED. It almost works, however it doesn’t start blinking by itself, I need to manually discharge one of the capacitors on start to get it going (see image).

Follow

I managed to fix it somewhat by adding a small “starter” that sucks charge from one cap on startup. It works! (See image). However, I need to discharge the starter cap (C4) otherwise on the next startup it won’t work in case C4 is still charged. But however I try doing that, it either affects the blink speed of one led, or it stops the whole thing from working. Any ideas? Thanks for your help!

@brunoph I'll see here, don't have a ton of uninterrupted time tonight, but I'll do my best!

@mdszy no worries! Feel free to have a look some other time, there’s no hurry. For now I’ll keep poking it 😄

@brunoph so I've been poking around with it in a simulator a little and I'm definitely getting the same behavior as you're seeing in real life (except I can't get it to work by discharging, it just straight up doesn't work with 3, which is understandable)

I'm going to do more digging and see if I can get a better explanation for you as to why this is happening

@brunoph but what you could try is basically duplicating the 2-blinker completely, to make 4 total LED's in the system, and then replacing one of the LED's with a non-light diode. However, the forward voltages of the LED vs a regular diode are quire different, but I don't think that matters in this case

@brunoph Blled down cap for your starter cap I should think.
Sign in to participate in the conversation
Mastodon for Tech Folks

The social network of the future: No ads, no corporate surveillance, ethical design, and decentralization! Own your data with Mastodon!